Spis treści
Wrzątek. Sprawdź, jak wyparzać słoiki w garnku
Skutecznym i niezawodnym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest wykorzystanie wrzątku. Nie zapomnijmy jednak założyć kuchennych rękawic, które ochronią nas przed ewentualnym poparzeniem.
Wyparzać można na dwa sposoby:
- Wystarczy do każdego słoika wlać kroplę płynu do naczyń, zalać je wrzątkiem i szczelnie zamknąć. W kolejnym kroku mocno potrząśnijmy każdym z nich, żeby detergent się spienił i dobrze wymieszał z wodą. Po kilku minutach każde z naczyń dokładnie wypłuczmy. Nie powinniśmy oczywiście zapomnieć o pokrywkach, które najlepiej zanurzyć w garnku z wrzątkiem i przez kilka minut zagotować.
- Możemy też słoiki oraz pokrywki od razu włożyć do dużego garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach wyłączamy kuchenkę i gotowe. Do wyjmowania gorących słoików z garnka warto wykorzystać specjalny chwytak do tego typu naczyń.
Pamiętajmy: naczynia na przetwory powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Musimy też sprawdzić, czy pokrywki dobrze się zamykają, nie są pokryte rdzą, a szkło w słoikach nie jest wyszczerbione.
Zmywarka – pomysłowe przygotowanie słoików na przetwory
Wszystkie słoiki z pokrywkami musimy najpierw dokładnie umyć. W kolejnym kroku układamy je w zmywarce i uruchamiamy program, w którym możemy uzyskać najwyższą temperaturę. W większości urządzeń oscyluje ona między 70 a 80 stopni Celsjusza. Podczas mycia słoików w zmywarce nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących. Po zakończeniu cyklu i wyjęciu słoików z urządzenia możemy je dodatkowo przelać wrzątkiem.
Kuchenka mikrofalowa – najszybszy sposób na sterylizację
Jeśli mamy w domu mikrofalówkę, warto wykorzystać ją do sterylizacji słoików. Wystarczy wlać do każdego naczynia wodę na wysokość kilku centymetrów i umieścić słoiki w urządzeniu. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc na ok. 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki z urządzenia, pozbywamy się resztek wody i dokładnie osuszamy. To najszybszy, a przy tym skuteczny sposób na sterylizację naczyń.
Pamiętajmy: nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej metalowych zakrętek i pokrywek typu twist z metalowymi elementami, ani tym bardziej zamkniętych słoików. Pokrywki wyparzamy w sposób tradycyjny – umieszczając je we wrzątku.
Piekarnik: niezawodny trik na wyprażanie naczyń do przetworów
Sprawdzonym domowym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest podgrzanie ich na sucho w piekarniku. Urządzenie nagrzewamy do temperatury ok. 110°C w trybie dolnej i górnej grzałki. Następnie umieszczamy naczynia bez nakrętek na blaszce do pieczenia i wyparzamy je w urządzeniu przez ok. pół godziny. Szkło słoików nie może być zimne, żeby sterylizowane naczynia nie popękały w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury.
Spirytus: babciny sposób na sterylizację słoików
Ten stary sposób na przygotowanie słoików do przetworów ze spirytusem w roli głównej często stosowały nasze prababcie i babcie. Wystarczy do miski nalać alkoholu o mocy 70% i nasączyć nim bawełnianą miękką ściereczkę lub gazę. W kolejnym kroku delikatnie przemywamy każdy słoik i pokrywkę za pomocą wilgotnej tkaniny. Możemy też każdy z elementów zanurzyć na moment w spirytusie, wyjąć, osuszyć – i gotowe!
Idealne na upały, do domu lub biura!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ludzie odwrócili się od Kipiel-Sztuki w godzinie śmierci? Smutne słowa siostry
- Zaglądamy do mieszkania Kai Paschalskiej. Lustro w sypialni działa na wyobraźnię
- 66-letnia Teresa Werner odsłania ciało. Wyglądu mogą pozazdrościć jej 20-latki
- Odwiedziliśmy grób Marii Probosz-Hasik. Słowa, które tam znaleźliśmy, łamią serce