Piekarnia rozpoczęła działalność w 1937 roku. Jej atuty to wieloletnie doświadczenie, sprawdzone naturalne receptury i bogaty asortyment. Właścicielami są: Mieczysław Krupa, Grzegorz Krupa i Magdalena Kutnik
- Jesteśmy małym zakładem, wręcz manufakturą, która dziś zatrudnia tylko sześć osób, ale najważniejsze jest to, że bazujemy na dawnych, sprawdzonych recepturach. Mamy wieloletnie doświadczenie i dużą wiedzę. Nie zmieniamy procesu technologicznego. Jesteśmy w stanie tak przygotować prawdziwy chleb, aby całkowicie uciec od chemii - podkreśla Grzegorz Krupa, jeden z trzech właścicieli Piekarni Krupa w Rzeszowie.
Asortyment dostosowany do potrzeb rynku
Piekarnia Krupa znajduje się na ul. ks. Feliksa Dymnickiego 6 (bocznej ulicy łączącej ul. 3 Maja i Słowackiego) w Rzeszowie. Lokalizacja nie zmieniła się od 1948 roku.
- Dostosowujemy swój asortyment do potrzeb współczesnego rynku. Mamy pieczywo począwszy od tradycyjnego chleba, chleba żytniego z pełnego przemiału, chleba wiejskiego pieczonego na liściu kapusty, aż po chleb pasterski z boczkiem i cebulą oraz chleby o małej zawartości mąki (chleb żytni na miodzie z ziarnami) - dodaje Grzegorz Krupa.
Jeśli chodzi o asortyment Piekarni Krupa, warto wspomnieć o znanym chlebie orkiszowym z pełnego przemiału, który dobrze się przyjął na podkarpackim rynku ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne. Chleb orkiszowy z pełnego przemiału był zgłoszony do konkursu Nowin „Nasze Dobre Podkarpackie 2014“.
W tym roku do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie piekarnia zgłosiła pieczywo pszenne wyborowe. - Nasze technologie odwołują się do tradycyjnych receptur. Bazujemy na wieloetapowym procesie wytwarzania pieczywa. Nie stosujemy szybkich, pędzonych nadmierną ilością drożdży oraz innych środków spulchniających, przemysłowych technologii, czy wcześniejszego zamrażania – mówi Grzegorz Krupa. - Wytwarzanie pieczywa pszennego na podmłodzie poolish jest bardzo czasochłonne, a tym samym kosztowne. Zapewnia to otrzymywanie szczególnie aromatycznego i smakowitego pieczywa.
Pieczywo bez chemicznych ulepszaczy
Co wyróżnia Piekarnię Krupa na rynku, gdzie mamy ogromny wybór pieczywa o nowych recepturach, kształtach, kolorach, a nawet zapachu?
- Do naszego pieczywa nie dodawaliśmy, nie dodajemy i nie będziemy dodawać żadnych chemicznych ulepszaczy czy spulchniaczy, a przy tym nie odbiegamy od prawidłowego sposobu produkowania pieczywa - zapewnia właściciel piekarni. - Do produkcji prawdziwego chleba wystarczy jedynie mąka, sól, woda i drożdże - podkreśla pan Grzegorz.
Od nas zależy, jakie pieczywo kupujemy
Powinniśmy uważnie czytać etykiety i kupować produkty, w których w składzie nie ma żadnego chemicznego składnika.
- Jeśli chodzi o dawne receptury, to najważniejszym czynnikiem jest tutaj czas - zaznacza pan Grzegorz.
- Cykl technologiczny musi trwać kilkanaście godzin. Nie da się zrobić dobrego i zdrowego chleba w krótkim czasie. U nas, zanim chleb pojawi się na półce, około 12 godzin wcześniej zaczyna się cały proces przygotowania. W tym wszystkim najważniejsze jest odpowiednie i właściwe prowadzenie rozczynów pszennych i kwasu chlebowego.
Strefa Biznesu: Dlaczego Polacy kupują ubrania z Chin?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Stare zdjęcia Lewandowskiej pokazują inną osobę! Pamiętacie ją taką?
- Górniak i Szcześniak zerwali kontakt?! Ujawniamy prawdę o ich obecnej relacji
- Szpak rozwścieczył katolików, nie darują mu! Oburzeni, wciągają w to jego zmarłą mamę
- Katarzyna Pakosińska i jej książę mają problemy w Gruzji? Ukrywają się!