MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co łączy Drakulę i Caravaggia? Neapol! Ugotuj flaczki po neapolitańsku i zjedz je we włoskim stylu. Posmakują do ostatniego kęsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prawdziwe flaki po neapolitańsku gotowane są w przecierze pomidorowym z ziemniakami i selerem naciowym.
Prawdziwe flaki po neapolitańsku gotowane są w przecierze pomidorowym z ziemniakami i selerem naciowym. Bartek Kieżun/materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann
Możesz być w szoku dowiadując się, gdzie pochowano Drakulę. Ja byłam, gdy przeczytałam historię serwowaną przez Bartka Kieżuna w najnowszej książce „Neapol. Łakomym okiem”. Miasto Caravaggia opisywane przez podróżnika pokazane jest jako przestrzeń wypełniona apetycznym jedzeniem, sztuką i kipiąca ludzkimi emocjami. Polecam ugotować flaczki po neapolitańsku, które przybliżą smaki włoskiego miasta.

W skrócie

Bartek Kieżun wraca z nową książką podróżniczo-kulinarną. Tym razem swoją uwagę poświęca Neapolowi i rozpoczyna nową serię „Łakomym okiem”. Autor w świeży sposób zachęca do wyprawy do Włoch i poznania miasta poprzez jego architekturę, sztukę, satysfakcjonujące jedzenie i wyjątkowe opowieści związane z miastem. Co więcej, książka wydana jest w mniejszym formacie niż seria „Do zjedzenia”. Dzięki temu można spakować ją do plecaka i wyruszyć na spacer po uliczkach Neapolu.

„Neapol. Łakomym okiem” – zaskakujące spotkanie Drakuli

Najbardziej zaskakującym fragmentem książki jest informacja o pochowaniu Włada III, czyli Drakuli w neapolitańskim kościele Santa Maria la Nova, który jest zarazem muzeum sztuki religijnej. Nagrobek ozdobiony jest wizerunkiem smoka i inskrypcją potwierdzającą imię. Wład znany był ze swojego okrucieństwa, które obrosło w mity i z czasem przypisano mu bycie wampirem. Najprawdopodobniej Maria Balsa, córka Drakuli wychowywana w Neapolu od dziecka, wykupiła szczątki ojca. Drakula zginął w bitwie, a Maria pochowała ojca w grobie rodziny swojego męża. Znając krwawe upodobania Drakuli ugotowanie flaczków po neapolitańsku, mogłoby się wpasować się w jadłospis władcy.

Flaczki po neapolitańsku – przepis na trippa alla napoletana

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 900 g flaków cielęcych,
  • 2 duże marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól.

Czytaj także: Tradycyjne flaki wołowe na imprezę. Poznaj klasyczny przepis obiadowy

Sos:

  • 2 małe cebule,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Oliwa extra vergine,
  • 600 g polpa di pomodoro,
  • peperoncino,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić flaki po neapolitańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od ugotowania flaków. Gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem natki pietruszki. W trakcie gotowania trzykrotnie wymieniamy wodę i dokładamy świeżą natkę. Podczas trzeciego gotowania solimy wodę, dodajemy kawałki marchewki i ziemniaków. Miękkie mięso i warzywa odcedzamy i odstawiamy.
  2. Cebule, seler naciowy i czosnek drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie. Kiedy warzywa się zeszklą, solimy je i doprawiamy peperoncino, a potem dodajemy flaki razem z marchewką i ziemniakami.
  3. Przesmażamy, po czym zalewamy polpą di pomodoro i dusimy przez kwadrans.
  4. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu, posypujemy resztą natki pietruszki i stawiamy na stole.

Mam nadzieję, że taką ciekawostką zainteresuję was do zgłębienia dalszej historii Neapolu i zaplanowania wyprawy nie tylko do odwiedzenia grobu Włada Palownika.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co łączy Drakulę i Caravaggia? Neapol! Ugotuj flaczki po neapolitańsku i zjedz je we włoskim stylu. Posmakują do ostatniego kęsa - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24