Miód powstaje poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także wydzielin z liść drzew. Wśród najzdrowszych typów miodów wymienia się miód wrzosowy, miód spadziowy, gryczany, a czasem miód rzepakowy, miód faceliowy, leśny. W zależności od rodzaju miód zawiera w sobie najczęściej takie cenne witaminy i minerały, jak:
- potas,
- fosfor,
- sód,
- wapń,
- magnez
- witamina C,
- witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6).
To też może Cię zainteresować: Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te orzechy
Z powodu swojego składu miód uznawany jest za panaceum na wiele dolegliwości.
Przede wszystkim wzmacnia organizm i wspomaga leczenie grypy i przeziębienia. Wykazuje działanie antybakteryjnie. Dodatkowo przyspiesza gojenie ran, a nawet może obniżać ciśnienie. Wpływa na metabolizm komórkowy i układowy.
Takie osoby nie mogą jeść miodu. Oto właściwości miodu
Niestety, nie każdy może jeść miód. Pomimo jego cennych właściwości, niektóre osoby powinny wyraźnie ograniczyć spożywanie go lub wykluczyć z diety. Szczegóły w galerii:
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ksiądz masakruje występ Bambie Thug na Eurowizji: "To patologia". Dalej jest ostrzej
- Syn Englerta mógłby być ojcem swojej najmłodszej siostry. Jego pasja może szokować
- Coming out partnera Roksany Węgiel z TzG. Kim jest ukochany Kassina? Znacie go!
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły