Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ujawnił właśnie wyniki swojej ostatniej kontroli. Poddani jej zostali podkarpaccy producenci żywności, zaopatrujący między innymi rzeszowskie sklepy.
Rezultat nie napawa optymizmem. Niektóre składniki swoich wyrobów producenci próbują ukrywać na wiele wymyślnych sposobów. Konserwanty w etykietach wymienianie są nie z całej nazwy, ale skrótowo, a na opakowaniach soków lub serków twarogowych widnieją składniki, których w środku wcale nie ma. Producenci stosują też określenia zwodzące konsumentów np. mleko świeże, podczas gdy było poddane wysokiej pasteryzacji.
Jak ustrzec się przed takimi praktykami? Najprościej mówiąc, dokonując właściwego wyboru, czyli dokładnie i powoli czytając etykiety. Na początku będzie to trudne, bo szczegółowe badanie składu każdego produktu, który wkładamy do koszyka zajmie nam trochę czasu. Będziemy mieli za to pewność, że to z czego chcemy przygotować śniadanie lub obiad jest świeże i zdrowe. Równie ważne jest miejsce, gdzie udajemy się na zakupy. Najlepszym wyjściem jest unikanie hipermarketów i kupowanie mięsa i warzyw od sprawdzonych dostawców, a najlepiej z gospodarstw ekologicznych.
Jeśli czasem mamy ochotę zjeść "na mieście", zrezygnujmy z fast-foodów, które oferują wyłącznie potrawy wysoko przetworzone. W Rzeszowie powstało już miejsce, do którego wszelkie chemiczne "ulepszacze" nie mają wstępu. Mowa o barze wegetariańskim "Green Way". Wspólnie założyli go Katarzyna i Rafał Mucha.
- Widzieliśmy, że w Rzeszowie brakowało miejsca, które byłoby alternatywą dla kebabów i hamburgerów. Sami jemy zdrowo, więc ten trend "slow-food" postanowiliśmy promować- mówią.
W ofercie baru są klasyczne potrawy wegetariańskie i wegańskie z różnych kuchni świata. Za 12-14 zł można tu zjeść meksykańskie enchilades lub indyjskie samosy. Nie brakuje też polskiego akcentu, w postaci krokietów oraz pierogów. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania, pochodzą z bio-upraw, sprawdzonych przez sieć Green Way.
W daniach nie znajdziemy konserwantów i dodatków chemicznych. Również ciasta pozbawione są aromatów i utrwalaczy, bo pieczone są codziennie. Zadowoleni będą więc zdeklarowani wegetarianie oraz osoby na diecie. Wszystkie potrawy przygotowywane są bowiem w piecu parowym, a więc bez dodatku tłuszczu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rafał Mroczek wziął ślub z ukochaną! Cichopek i Kurzajewski pokazali zdjęcia z wesela
- Sprawdziliśmy, jak będzie wyglądać dziecko Krzan i jej ukochanego. Sama słodycz!
- Amerykanie wycenili Alicję Bachledę-Curuś. Takiej fortuny nikt się nie spodziewał
- Zapendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki