Składniki na ucieraną babkę
- 5 jaj
- 1, 5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki proszku
- olejek migdałowy
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
Wykonanie ucieranej babki
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę roztopić do zagotowania.
- Jajka utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
- Do masy jajeczno-cukrowej wlać gotującą się margarynę. Nie przerywać ani na moment ucierania.
- Wciąż ucierać, dodając po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego połączenia się składników.
- Nie przerywając ucierania dodać kilka kropli oleju migdałowego.
- 2/3 masy przelać do formy z "kominem". Pozostałe 1/3 utrzeć z 2 łyżkami kakao.
- Ciemną część masy przelać do formy i okrężnym ruchem widelca pomieszać całość, aby po upieczeniu widoczne były "łaty".
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec godzinę do momentu, gdy wbity w babkę patyczek będzie suchy.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]