W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na fenomenalne ogórki małosolne. Są nie tylko pyszne, ale także błyskawiczne – gotowe do jedzenia po zaledwie czterech godzinach. To najszybszy sposób na ogórki małosolne, jaki znam. W sezonie ogórkowym robię je co kilka dni. To przepis na ogórki małosolne w woreczku, są więc bardzo proste do przygotowania. Możesz je oczywiście trzymać dłużej w suchej zaprawie. Osobiście najbardziej lubię ogórki małosolne, które nie są zbytnio ukiszone, co czasem się zdarza, jeśli przetrzymamy je zbyt długo. Mój trik polega na tym, że odcinam końcówki ogórków z obu stron. Dzięki temu szybciej przechodzą solanką i robią się naprawdę ekspresowo.
Ile soli do ogórków małosolnych w worku?
Jak sama nazwa wskazuje, do ogórków małosolnych na sucho nie dodajemy zalewy. Nie mieszamy więc wody z solą, żeby powstała tradycyjna solanka. Ta solanka i tak wytworzy się sama, ponieważ ogórki zamknięte w worku puszczą sok, a ten połączy się z solą. O to właśnie nam chodzi. W takim razie, ile dodać soli do ogórków małosolnych na sucho? Na ok. 500-600 g dodaję dwie pełne łyżki soli. Ważne jest to, aby dokładnie wymieszać sól, żeby obtoczyła równomiernie wszystkie ogórki. W trakcie „kiszenia” w woreczku co jakiś czas jeszcze mieszam zawartość.
Przyprawy do ogórków małosolnych na sucho
Ogórki małosolne z worka możesz zrobić tylko z dodatkiem soli – i tak wyjdą smaczne. Ja jednak dodaję do nich takie same przyprawy, jak do tradycyjnych ogórków małosolnych w zalewie lub do ogórków kiszonych. Jest to więc koper, chrzan, czosnek i gorczyca, które wkładam do worka z ogórkami. Chrzan kroję na plastry, a czosnek i gorczycę rozgniatam. Po kilku godzinach wszystkie aromaty się połączą. Zdradzę ci jeszcze jeden trik na ułatwienie sobie życia. Do woreczka możesz śmiało dodać dwie łyżki gotowej suszonej przyprawy do ogórków małosolnych lub kiszonych i dokładnie wymieszać całość. Przed zjedzeniem ogórków trzeba je tylko delikatnie opłukać.
Ogórki małosolne na sucho – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny
Porcja: 600 g ogórków
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g małych ogórków gruntowych,
- 2 czubate łyżki soli,
- pęczek kopru do kiszenia ogórków,
- 5 cm korzenia chrzanu,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- duży worek strunowy.
Jak zrobić ogórki małosolne z woreczka?
- Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki z obu stron.
- Umieściłam ogórki w worku strunowym i zasypałam dwoma łyżkami soli. Zamknęłam worek i potrząsałam, aż sól dokładnie obtoczyła wszystkie ogórki.
- Oczyściłam warzywa do suchej zaprawy.
- Koper podzieliłam na dwie części. Chrzan pokroiłam na plastry, czosnek zmiażdżyłam końcówką noża.
- Wszystkie warzywa i dodatki, razem z gorczycą umieściłam w worku. Rozmieściłam tak, aby wszystkie ogórki miały dostęp do przypraw.
- Wstawiłam ogórki do lodówki. Co jakiś czas wyjmowałam i mieszałam ogórki. Po 4 godzinach ogórki małosolne są już gotowe, ale można je trzymać w worku kilka dni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]